Blog
5 tips voor het omgaan met feedback
5 tips voor het omgaan met feedback
Sta jij voldoende stil bij de positieve en negatieve aandacht die je geeft en die je ontvangt?
Strooks
Meestal noemen we dat feedback. Ik werk veel met transactionele analyse (TA) en in TA termen heet dat ‘strooks’; eenheid van erkenning. Het Engelse woord stroke betekent ‘aai’ of ‘klap’, strooks zijn er in alle soorten of maten: positief, negatief, voorwaardelijk, onvoorwaardelijk, verbaal of non-verbaal.
Ieder mens heeft regelmatig strooks nodig, bij voorkeur positieve en/of opbouwende feedback. Daar kun je iets mee. Het kan gaan over wie je bent (onvoorwaardelijk) of wat je doet (voorwaardelijk). Ik geloof er in dat positieve strooks veel krachtiger zijn dan negatieve. Eén negatieve strook kan veel positieve strooks teniet doen en kost dus lange tijd om dat weer te compenseren.
Positieve effecten
Complimenten of opbouwende feedback werken motiverend, versterken het zelfvertrouwen, zijn goed voor je (werk)relatie en zorgen ervoor dat je je meer betrokken voelt bij de ander en de omgeving. Het zorgt voor werkgeluk, het geeft voldoening en verbinding. En daardoor worden de samenwerking en resultaten verbeterd. En niet te vergeten: je wordt er gewoon blij van!
Dus waarom zou je het niet doen? De ene persoon doet dit van nature al meer dan de ander, maar het is de moeite waard om er wat vaker aan te denken.

Feedback vragen
Positieve feedback is meestal fijn om te geven en om te ontvangen, het is toch een soort kadootje. Als je het regelmatig geeft is de kans datje het terug ontvangt ook groot. Je kunt er op wachten maar je kunt er ook om vragen als je er behoefte aan hebt. Dat is voor veel mensen in eerste instantie spannend, maar de ander vindt dit niet vaak raar.
Je kunt ermee oefenen met vragen als “Wat vind je prettig aan samenwerken met mij?” of “Heb je tips of suggesties voor de toekomst?” Je zult zien dat dit mooie gesprekken op kan leveren.
Denk ook eens na over de volgende vragen:
- Kun je complimenten ontvangen? Wat betekent dat voor jezelf en voor de ander?
- Kun je complimenten geven?
- Kun je jezelf een compliment geven?
- Stel je voor dat je dit wel zou doen, hoe zou dat zijn? Wat zou er dan gebeuren?
Tijdens mijn TA opleidingsdag werd ik me er weer bewust van dat ik wel goed positieve feedback kan geven maar het moeilijk ècht kan ontvangen. En mezelf complimenten geven is ook nog een aandachtspunt. Terwijl je dat wel nodig hebt om in je kracht te zijn.
Hoe is dat voor jou? Probeer eens stil te staan bij onderstaande tips:
Tip 1
Geef strooks als je ze te geven hebt.
‘Je groeit van complimenten!’
Tip 2
Vraag om strooks als je ze nodig hebt.
‘Als je aangeeft wat je nodig hebt dan heb je grotere kans dat je het krijgt!’
Tip 3
Accepteer strooks die je graag krijgt.
‘Van kadootjes mag je genieten, je hoeft daarvoor niets terug te doen.’
Tip 4
Weiger strooks die je niet wilt.
‘Je mag jezelf beschermen, je hoeft niet alles te slikken.’
Tip 5
Geef ook strooks aan jezelf.
‘Goed voor jezelf zorgen mag en daar word je blij van.’
Bron: TA-academie