Blog

De 6 do’s van een succesvolle leider

Dit artikel is geschreven door Mariëlle van Houten
augustus 28, 2023

De 6 do’s van een succesvolle leider

Het lijken misschien open deuren, maar in praktijk is het niet altijd zo gemakkelijk. Het is altijd leuk en goed om eens te reflecteren op jezelf. Welke van de 6 wil jij wat meer aandacht geven?

Wat is een goede manager of leider? Naar mijn idee is dat iemand die faciliteert dat het team kan doen waar het goed in is of moet worden. Naast de inhoudelijke kennis die soms noodzakelijk kan zijn voor een leider is er een aantal do’s dat ervoor kan zorgen dat je een goed werkend team bouwt. Het gaat dan over het hoe van het leiden van een team, over houding en gedrag. Hieronder beschrijf ik de 6 aandachtsgebieden waarvan ik denk dat een leider er voldoende aandacht voor zou moeten hebben.

 

  1. Betrokkenheid

Mensen voelen zich meer betrokken als ze weten waar het bedrijf naar toe wil (missie/visie) en wat de daarvan afgeleide doelen voor hun eigen afdeling zijn. Het helpt ook om zien wat de relatie is met andere afdelingen en inzicht te hebben in de keten.

Betrokkenheid ontstaat ook door open te communiceren, aandacht te hebben voor de ideeën en initiatieven van je teamleden en mensen verantwoordelijkheden te geven.

Goed observeren en luisteren is belangrijk, neem ideeën en meningen van mensen uit je team altijd serieus en geef ze de mogelijkheid hun deze te onderzoeken of geef aan wat je ermee gaat doen.

 

  1. Sturing geven en beslissingen durven nemen

Een leider is iemand die leiding geeft aan een team, dus aan het stuur staat. Het is belangrijk dat je deze rol ook oppakt. Het is natuurlijk van belang je teamleden te betrekken, actief laten participeren en verantwoordelijkheden te geven maar dat wil niet zeggen dat zij ook de eindverantwoordelijkheid hebben. Die blijft bij de leider.

Het is soms verleidelijk, maar beter kun je beslissingen niet onnodig uitstellen, een goede leider neemt besluiten zorgvuldig en communiceert beslissingen en de consequenties daarvan helder naar alle betrokken partijen.

 

  1. Communiceren

Mensen in een team vinden het meestal heel prettig om hun leidinggevende geregeld te speken, af en toe wat persoonlijke aandacht is gewoon fijn! Dat is tevens vaak even een moment van bezinning en reflectie: Hoe gaat het? Wat zijn de wederzijdse verwachtingen? Hoe zit ik er in? Wat gaat er goed en minder goed?

Daarnaast is het voor je team prettig als er regelmatig wordt gecommuniceerd over wat er speelt en als team een moment van afstemming te hebben.

Ook belangrijk: als je regelmatig in de buurt van je collega’s zit te werken dan weet je wat er speelt en ben je toegankelijk voor je team.

 

  1. Wat heeft wie nodig?

Je ene teamlid vindt het prettig om zelfstandig en taakgericht te werken, een ander wil graag veel verantwoordelijkheid, de derde wil graag veel samenwerken terwijl de vierde graag nieuwe ideeën onderzoekt. Het is prettig als je als team van elkaar weet wat de voorkeuren zijn zodat je daar zo veel mogelijk rekening mee kunt houden.

 

  1. Creativiteit stimuleren

‘Maar we doen dit altijd al zo’. En waarom? Een succesvolle leider kijkt naar nieuwe mogelijkheden en prikkelt het team om buiten de geijkte paden te kijken. Waar is winst te behalen, kan het beter of efficiënter? Kan er meer samengewerkt worden met andere afdelingen? Prikkelen en stimuleren van nieuwe initiatieven hoort hierbij. En geef mensen als het even kan de tijd en ruimte om die ideeën te onderzoeken (ook al zie je er zelf weinig heil in). Spreek wel af hoeveel tijd dit mag kosten, het mag niet ten koste gaan van de prioriteiten.

 

  1. Geef het goede voorbeeld

‘Practice what you preach.’ Iedereen weet dat dit belangrijk is en hoe gemakkelijk het ook klinkt, in praktijk blijkt voorbeeldgedrag niet altijd zo eenvoudig te zijn om na te leven (of liever gezegd: voor te leven). Bij voorbeeld als je graag wil dat je teamleden elkaar hulp vragen om de samenwerking te verbeteren, vraag dan zelf ook om hulp.

Wil je meer informatie of een vrijblijvend intake gesprek?